Spela in ditt skytte!

Att spela in sina stages är både roligt och lärorikt.

Jag tycker att det är mycket utvecklande att kunna utvärdera sin prestation med stöd av video.

Jag kunde inte därför låta bli att ta kontakt med Engelska AimCam som har devisen “see it your way”. De erbjuder glasögon med skyddslinser och en integrerad full HD kamera.

AimCam Pro2

Då jag lägger stor värde i att alltid testa de produkter som är tillgängliga via ipscbutiken.se kommer här en “No B-S” recension av deras produkt AimCam PRO 2.

Specifikation AimCam

Leverans – what is in the box?

AimCam PRO 2 levereras just nu med minneskort 32GB, manual, tre olikfärgade linser, linsduk, USB-sladd, neck-cord, torx verktyg och ett hard case för förvaring. Dokumentation och manual är välgjorda och lättfattliga – RTFM

Set up

Manualen följs enkelt och du ansluter AimCam glasögonen till din smartphone. Det som är lite pilligt är inställning och justering av kameran, men med lite försiktighet och tålamod blir det riktigt bra! Korn och sikte syns riktigt bra mot målet.

App

AimCam appen är en välgjord app med inställningsfunktioner och gallerihantering av överförda inspelningar från glasögonen.

Den är också nödvändig för att i realtid, med viss lagg eller fördröjning, justera kamerans vy.

Överföring av inspelningen görs via wifi, lokalt mellan smartphone och AimCam glasögonen, och går riktigt snabbt. (Men låt telefonen vara när överföringen sker annars kan det bugga ur vid överföringen.)

AimCam har skapat en riktigt välutvecklad app.

The good

Enkelhet och mediakvalitet

Med kameran inställd är det bara ett ett knapptryck för att spela in, en röd led i ögonvrån signalerar att inspelning sker. Inspelning görs i 720P/60FPS eller i 1080P/30FPS, bildkvaliteten i 720P tycker jag räcker utmärkt, ljudupptagningen är bra och tydlig, skottljud fångas utan att det “klipper”.

AimCam Pro 2

 

Teknik & App

AimCam appen ger dig hantering av inspelat material samt vissa inställningar av själva glasögonen, bra fart på överföring mellan smart phone och AimCam glasögonens wifi.

Linskvalitet

Bra med tre olikfärgad linser i ANSI-Z87 skyddsnivå, klara, i god polykarbonat kvalitet.

The bad

Justering av kameran är pillig, dessutom bör den kontrolleras under en tävlingsdag, så att den inte hamnat ur läge. Görs å andra sidan snabbt med hjälp av appen. (red. anm. SAFETY)

Det är kompakt elektronik, batteritiden är därefter. Ta med en powerbank, ladda vid lämplig paus om du går mer än en sex-stage match. Eller vänta med att överföra från glasögon till smartphone tills du är klar, wifi delen förfaller gå hårt att batteritiden.

De känns bulkiga först, men jag vande mig snabbt. En GoPro på skallen är dock mer..

The verdict

Jag är väldigt nöjd med mina AimCam PRO 2, och rekommenderar de till dig som ser nyttan med att spela in sina stages, det unika perspektivet samt att de gör vad de ska.

Jag hade en oro för att använda de i regn, men enligt AimCam själva är regn inget problem för elektroniken, skyfall tycker jag ändå bör undvikas.

 

//Anders

 

Production optics – rödpunktssikte pistol

Inledning

Rödpunktssikte eller mini-rödpunkt har under de senaste åren snabbt vuxit i popularitet, och i det senaste på pistol. Första gången jag kom i kontakt med denna teknik var någon gång under slutet av nittiotalet.

Då kallades dessa för spegelreflexsikten, en teknik som först såg dagens ljus redan vid sekelskiftet. https://en.wikipedia.org/wiki/Reflector_sight

Principen är i dag snarlik men oerhört förfinad och förminskad. Detta har lett fram till att det idag finns en uppsjö med miniatyr rödpunktssikten, lätta och precisa, avsedda för montering på fäste för gevär eller pistol men också direkt på pistolmantel.

Att skjuta med rödpunktssikte

Hur är det att skjuta med rödpunktssikte på pistol?

Min uppfattning är att man har möjlighet att vara mer precis i målet vid val av riktpunkt, åtminstone jämfört med normala sikte och korn på en pistol. Givetvis spelar punktens storlek, eller MOA roll. Här kan du läsa mer.

Närvaro

Det är också lättare att se mer av målet i relation till din riktpunkt. Ökad närvaro/synfält.

Jag skjuter själv ledigt med båda mina ögon öppna, oavsett om det är korn och sikte eller rödpunkt.

Flera av mina kunder och bekanta som normalt sett skjuter med ett öga stängt eller delvis slutet, upplever efter ett tag med rödpunkt att de hellre skjuter med båda ögon öppna, till och med övergår vissa till att skjuta på samma sätt med korn och sikte.

Parallaxfri

Rödpunktssikten är parallaxfria, punkten och kärnlinjen bär på målet även om du inte centrerat punkten i ditt rödpunktssiktes ”fönster” Klicka på bilden nedan för några skott genom linsen på ett rödpunktssikte.

Shield RMS 8 MOA rödpunktssikte

Shield RMS

Är rödpunkten svår att hitta?

Att snabbt lägga an och hitta sin punkt på målet kan vara ovant till en början, det ställer krav på dig som skytt att vara konsekvent i hur du lägger an, särskilt med pistol, då kroppens stödpunkter mot vapnet är få. I mer komplexa skjutställningar/positioner kan det vara en utmaning i början.

Hur monterar jag rödpunkt på min pistolmantel?

Det finns flera lösningar för att montera ett rödpunktssikte på en pistolmantel, med hjälp av adapterdelar som helt eller delvis fäster in i siktesspåret, laxfoten på din pistol.

Adapterplattor för rödpunktssikten som är specifika både för sikte och pistol, märkesspecifika men också universalmontage.

Min uppfattning om dessa är att de oftast är högkvalitativa lösningar och rätt monterade skottfasta för tusentals skott.

Men den bästa lösningen för montering av rödpunktssikte är absolut pistoler förberedda från fabrik för montering. T.ex. MOS (Modular Optic System) utförande från Glock, eller OR (Optics Ready) utföranden från CZ.

Gärna i kombination med förhöjda korn och sikten, inte för det är ett måste, men det är trevligt att veta att ett reserv alternativ finns.

Det kan också underlätta till en början för att snabbt konstatera och rätta till om vapnet riktas högt/lågt /skevt och man inte ser rödpunkten. Extra referenspunkter på pistolen.

Att välja

MOA-punktstorlek

Ett tidigt första val som du måste göra är vilken storlek eller MOA som passar dig. Detta är väldigt individuellt, och svårt att guida. Men min uppfattning till pistol är 4-8MOA, min uppfattning ör en kompromiss av enkelhet att snabbt hitta punkten och hur stabil jag känner mig med rödpunkten i målet.

En mindre punkt kan upplevas rörligare i målet och svårare att hitta i linsen på siktet. Men jag ser knappt någon skillnad på 3,25MOA och 4MOA, inte heller på 6MOA och 8MOA.

Så mitt tips är – prova med någon som har en rödpunkt monterad.

Automatisk eller manuell?

Rödpunktens styrka är viktig, i mer dunkla förhållanden kan en rödpunkt ”blomma ut” ordentligt i siktets lins och riktarbetet försvåras eller blir omöjligt. Så väljer man en rödpunkt med automatiskjustering, så är det viktigt att den i princip momentan justerar sig efter omgivande ljus. Testa genom att hålla handen över siktet och se hur snabbt punktens styrka anpassar sig.

Jag trivs personligen bra med en manuellt justerbar styrka av punkten, vid behov kan den ställas svagt och ger intryck av att vara något mindre, t.ex. vid skott på längre håll mot små mål.

Glas- eller polykarbonatlins (Plast)?

Polykarbonatlinser är populära och har fördelar vad det gäller att tåla chockbelastningar utan att splittras. De repar dock mycket lättare än glaslins, och kräver aktsamhet och försiktigt linsvård för att inte repas. Repas de svårt kan de bli obrukbara pga. av att rödpunkten ”blommar ut” i den repiga polykarbonatlinsen. Eller att ögat när fokuserar på en repig linsyta istället för rödpunkten och målet.

Jag förespråkar absolut glaslins i en rejäl tålig infattning, har aldrig erfarit eller hört talas om en glaslins som gått sönder under normala användningsförhållanden.

Glaslins är ofta dyrare än polykarbonat varianter, men inte alltid.

Tålighet

Rödpunktssikten för pistol är elektronik, finmekanik och optik. Min uppfattning är att skottpåverkan sällan eller aldrig orsakar felfunktioner.

Däremot vill jag rekommendera rödpunktsikten med väderskyddad eller vattentät elektronik, alternativet är givetvis skyddshuv samt inte utsätta sitt rödpunktssikte för timmar av hällregn.

Korrekt monterat, rätt skruvlängd, rätt adapter är långt mycket viktigare för tusentalstimmar av felfri funktion.

Tålighet för slag, tex slå i kuliss med sitt rödpunktsikte eller tappa sitt vapen i golvet varierar kraftigt mellan de olika fabrikaten. Vissa rödpunktssikten kan tyvärr ta skada andra modeller är i princip oförstörbara.

Aaron på Sage Dynamics har utsatt fler modeller och fabrikat för ”torture-tests”. Är du nyfiken kan du se mer här, både roligt och intressant.

Sage Dynamics Youtube

Vad tål Trijicon RMR?

Glöm inte heller att fiber i ditt korn också kan gå sönder, samt de gånger ditt vanliga sikte tappat ställskruvar/låsskruvar eller påverkats i position, och hur det kan se ut vid yttre påverkan, slag mm.

Att montera

Har du inte en pistol i MOS eller OR utförande med flera olika medföljande monteringsplattor behöver du välja en monteringslösning som passar ditt vapen och ditt val av rödpunkt. Det finns fler modeller av universalmontage och ofta montage från rödpunktstillverkaren, men helt enkelt är det inte.

Marknadens mest populära rödpunktssikten har minst fyra varianter av monteringsspecifikation, eller fotavtryck.

Detta är tyvärr under ständig utveckling, nedan är en nulägesbeskrivning av vilket fotavtryck som är gäller för montering av olika rödpunktssikten.

De fyra som sätter standarden är Docter, Vortex Razor, Optima/JP/Shield samt Trijicon

Det innebär följande översikt:

Fabrikat Modell Fotavtryck
Burris Fastfire Docter
C-More RTS Vortex Razor
C-More STS Vortex Razor
C-More STS2 Vortex Razor
Docter ALLA Docter
JP ALLA Optima/JP/Shield
Leupold Delta Point Optima/JP/Shield
Optima ALLA Optima/JP/Shield
Redfield Accelerator Optima/JP/Shield
Shield RMS/SMS Optima/JP/Shield
Trijicon RMR Trijicon
Trijicon TRD (Red Dot) Optima/JP/Shield
Vortex Razor Vortex Razor
Vortex Venom Docter
Vortex Viper Docter

Det finns montage för i princip alla pistoler med laxfot/siktesskåra, en del är bara svårare att få tag i.

Kombinationer med montage och sikte för de populäraste rödpunktssiktena och pistolerna brukar var enkelt.

Tex. Glock, CZ Shadow 1 och 2, Sig Sauer, 1911&2011 kloner. Kontakta mig, så guidar jag dig gärna.

RMS 4MOA rödpunktssikte CZ Shadow 2

RMS on CZ Shadow 2

Kvalitet och prislägen

Vad gäller rödpunkssikten för pistol så tycker jag att den gamla sanningen ”du får vad du betalar för” gör sig gällande.

Vill du ”prova på” och du har en mindre budget så finns det många märkes alternativ i prisspannet 2800:- till 4200:-, exkluderat kostnaden för montage. Men det är först i de högre prislägena sikten med reptålig glaslins i en slagfast infattning, och väderskyddad elektronik återfinns.

Mitt erbjudande

Jag lagerhåller och tillhandahåller för snabb leverans rödpunktssikten och montage i flera prislägen, montage för populära IPSC pistoler är oftast i lager.

Jag har med framgång kunnat guida och stötta i lite mer ovanliga kombinationer av vapen och val av rödpunkt och montage.

Du är välkommen att kontakta mig med dina frågor, så skall jag göra mitt bästa för att guida dig.

Mvh

//Anders

Ipscbutiken.se

Gör en fantastisk CZ Shadow 2 ännu bättre.

Jag har haft min CZ Shadow 2 på hyllan ett tag, eller snarare skåpet, istället har jag tävlat och tränat tusentals skott i IPCS production optics med min Glock 17 MOS försedd med Trijicon RMR 6,5MOA.

Men nu var det dags att i senaste IPSC allsvenskan att låta Glock 17 vila.

Jag har på min CZ Shadow 2, monterat ett Shield RMS 4MOA med Shields eget montage för CZ Shadow 2. Ett mycket lätt monterat och förhållandevis lågt montage, installationen kräver inget mer än en insexnyckel. (När man väl avlägsnat original siktet som kan vara lite tjurigt.)

Motsvarande montage för Shield RMS finns även till CZ SP-01

CZ Shadow 2 – Production optics

Jag upplevde det som enklare, eller mindre ansträngt och mer intuitivt att sätta punkten på målet med CZ Shadow 2.

Detta jämfört med Glock 17, avsaknaden av “Glock bumpen” gjorde att punkten på det monterade Shield RMS bar direkt på målet, och att det känns mer naturligt att “peka” och hamna rätt, då handled på stödhanden inte behöver brytas ned lika mycket som när man skjuter Glock.

Magiska skott och fina “splits”

CZ Shadow 2 känns tung, men leverera stabilt och snabbt täta grupper, jag tycker att jag slarvade många gånger, men träffarna var täta och fina, Glock anser jag är mer oförlåtande vid “slarvig teknik”. Skillnaden i avtryck är ganska påtaglig =)

Kommer jag sluta skjuta Production Optics med Glock 17 och Trijicon RMR?

Aldrig, den är bäst.

 

//Anders

 

 

 

 

 

Glock 17MOS, Ragnarok hölster, DocterSIGHT III

Bara en snabb post om en trevlig hölster setup. Den lilla Amerikanska tillverkaren T.Rex Arms har många genomtänkta produkter. Dessvärre är det som tidigare sagts svårt att kunna beställa ur hela deras sortiment då ITAR-bestämmelser hindrar de mest märkliga produkter.

Jag lobbar lite för att kunna ta hem fler hölster från dom, vi får se hur det går. Hör av er om det finns intresse.

T. Rex Arms RAGNAROK med Safariland UBL (förlängare) och QLS Fork (Gaffelfästet) i kombination med en benrem från T. Rex Arms, gör att hölstret sitter tätt. QLS/UBL lösningen distanserar ut hölstret ca 5-8cm från kroppen. Jag känner mig inte så snabb med det jämfört med racehölster från Ghost eller Guga Ribas, men trevligt är det.

Notera utrymmet mellan överkant på hölstret och greppet på Glock 17MOS, gott om utrymme att fatta om pistolen vid drag från hölster. De tre skruvarna har gummibuffertar som kan ställas för önskad hårdhet runt vapnet.

Inte out of the box precis, kräver lite pill och bra monterings detaljer. Värt mödan!

 

Glock 17MOS, Ragnarok hölster, DocterSIGHT III

Glock 17MOS, Ragnarok hölster, DocterSIGHT III

Glock 17MOS, Ragnarok hölster, DocterSIGHT III

Glock 17MOS, fitted with Docter III

Det finns en uppsjö med olika rödpunktssikten, spegelrefelexsikten på marknaden.

Att välja modell, storlek på punkt kan vara svårt. Jag provar flera av dessa modeller som finns, dock undviker jag tillsvidare låg-budget varianterna. Hos ipscbutiken.se så är jag stolt över att kunna erbjuda Shield, Docter och inom kort Vortex.

Jag har efter ca 2000 skott skiftat från det utmärkta Shield RMS, 8MOA.

För nästa erfarenhet och kunskapsspridning kommer jag att använda Docter sight III, 7MOA. (Återkommer till “first impressions” för detta rödpunktssikte. Följ gärna min blog)

Shield RMS är ett utmärkt rödpunktssikte med automatiskt justering av rödpunktens styrka  beroende på omgivande ljus, desto ljusare omgivning desto mer intensiv rödpunkt.

Enkelt batteribyte utan att behöva montera lossa och skjuta in rödpunktssiktet igen.

Skulle rödpunkten inte fungera, batteri slut, felfunktion på dioden, smuts så finns det möjlighet till “co-witness” med detta sikte. Du kan se genom ditt ordinarie korn och sikte, givetvis beroende på hur det är monterat.

Jag kan varmt rekommendera Shield RMS 8MOA, finns i webbshoppen för leverans. DocterSIGHT III och DocterSIGHT C finns givetvis också i lager.

Inom kort kommer jag att göra ett längre inlägg om monteringslösningar.

//Anders

Shield RMS 4 MOA compared 8 MOA

4 eller 8 MOA, hur ser det ut?

Svårt att visa med en bild, men försöker visa skillnaden mellan 4 och 8 MOA på detta rödpunktsikte. Shield RMS, finns i lager för omgående leverans i både 4 och 8 MOA utförande.

Vad tycker jag?

Men min uppfattning är att ett rödpunktssikte med minst 5MOA är lämpligt för IPSC production optics. Lätt att finna rödpunkten i linsen. Snabba målväxlingar och spot-on anläggning blir lättare.

Märkte efter ca 1000 skott med Glock 17MOS och Shield RMS att det fanns ett 1/10mm glapp i fästet för optiken. Påverkar detta?

I första läget träffade jag lågt från ca 15m, med god samling, justera eller beror det på slarv i grepp/avfyrning?

Tog fasta på grunder i pistolskytte och med självkritik sköt tre nya, fortfarande skottställt-inga problem med ett mindre glapp alltså.

Bekräftade med en snabb serie från 12m, jodå jag “dumpar” ner när jag snabbar upp.

Men det en trevlig sak med optik är att du till viss del kan kompensera för dina “dåliga vanor” enklare. Du behöver inte byta korn och sikte… bara dial up the dot.

=)

Guga ribas rig with Trex arms Rangnarrok holster

Blanda vad som funkar för dig.

Ett kydex hölster från trexarms, ett Amerika baserat, super dedikerat litet företag för fantastiska kydex produkter. Tyvärr lite besvärligt att få deras sortiment till Sverige. ITAR sätter ibland begränsningar på deras exportmöjligheter.

Magasinshållare från brasilianska Guga ribas, absolut min favorit just nu. Går att justera på massor av sätt. Styvt bälte med metall lining, förlängare från Safariland.

Mix it up

Shield RMS 4 MOA

Shield RMS monterat på Glock 17MOS, skottet träffar där pricken visar. Behöver inte vara centrerat i optiken.

Shield RMS 4 MOA

Shield RMS

Lämpligt för PPC open och IPSC production optics. Läs mer om Shield RMS

Simplicity by dot.

Notera Shield RMS unika “co-witness” funktion med standardsiktet.

När är det läge? Efter månader av kontakter med leverantörer är äntligen de första produkterna på väg in i lager.

Jag kommer erbjuda vad jag anser är marknadens bästa produkter för dynamiskt skytte, IPSC.

Framför allt optiska sikten för production optics.

Butiken kommer att fyllas med utvalda produkter under de kommande veckorna, nu är det glest på “hyllorna” men inte tomt.

Följ bloggen för produkternas prövning.

Tack alla leverantörer!

Just nu endast swish och PayPal med kort som betalningsmetod, fler kommer.

Välkommen!

-ARE YOU READY-

 

//Anders